Hur man bäst försäkrar sin säkerhet på vintervägar

När det gäller körning under vintertid måste du respektera vinterförhållandena. Svart is kan göra att torra vägar blir superhala, så när du minst förväntar dig kan du tappa kontrollen. Genom att respektera vinterväder måste du respektera synlighetsbegränsningarna, vädret och bilarna runt dig.

Du måste också ha rätt däck för villkoren. Vinterdäck är ett måste när det gäller körning under vintern.

Däck kan vara robusta och kunna övervinna alla utmaningar som vädret kan medföra, men om däcken inte testas och godkänts för vinterförhållanden, ska de inte användas. Däck som testats och godkänts kommer att ha en alpinsymbol som visar ett berg med tre toppar och sedan har det en snöflinga inuti den. Om dina däck har detta på sidoväggen, är de åtminstone lagliga att köra med. Detta kräver naturligtvis att ditt mönsterdjup är över 4 mm, så att du har de egenskaper du förväntar dig av vinterdäck.

Vinterdäck ger dig bra grepp på hala ytor och är gjorda av en gummiblandning som inte blir hårda vid låga temperaturer. Det är därför idealiskt att ge dig de egenskaper du kan förvänta dig. Bra grepp på snö, is och till och med slask. Förmågan att förhindra slaskplaning sker genom bredare spår, så att däcket kan skjuta bort slussen för att hålla kontakten med väglaget. Ju högre hastighet desto högre är risken för slaskplaning, om det finns mycket snö på vägarna. I dessa hala förhållanden måste du lita på dina däck för att ge dig ett kort bromsavstånd så att du kan undvika olyckor.

För vinterdäck har du möjlighet att välja ett dubbdäck som har metalldubbar utskjutande från slitbanan eller då dubbfria däck som använder sin unika slitbanestruktur med sipes och gummiklor för att skapa bra grepp på snö och is. Med detta har du gott grepp och stabilitet vid körning, även i hörn och sväng. Om du vill ha det absolut bästa greppet på alla ytor, kommer det dubbla däcket att ge dig det.

Så för den säkraste körningen på vintern måste du kombinera bra vinterdäck med försiktig körning för bästa resultat.

För mer information om vinterdäck, besök: : www.vianor.se