Kom ihåg de lagliga kraven vid byte av däck

Det är inte bara det väder som du behöver följa när du måste bestämma när du ska byta från vinter till sommardäck. Det finns också lagliga begränsningar som du måste lyda. Först och främst måste du ha vinterdäck monterade på ditt fordon från början av december. Därefter kan du inte ha dem efter 16e april om du har dubbdäck.

Eftersom säkerheten bör prioriteras och det inte är säkert att köra med sommardäck om det finns vinterförhållanden, borde du noga vänta så länge som möjligt för att se till att vintern inte kommer att återvända till en annan stavning. Ju mer beroende du är på din bil, desto längre bör du vänta på att förändras. Att köra med vinterdäck under varmt väder ökar däckslitaget, så det är inte tillrådligt att göra det för länge, men tillräckligt länge för att säkerställa din säkerhet. Om du absolut behöver din bil på daglig basis, är det meningsfullt att vänta tills du kan vara nästan säker på att vintervädret inte kommer att återvända, men om du är okej att hoppa över bilen i några dagar om det skulle vara någon vinter Vädret vänder upp, du kan ändra lite tidigare.

Se till att de sommardäck som du vill montera har mer än 4 mm mönsterdjup och att de är i gott skick utan några skador eller synliga skador. Om slitbanans mönsterdjup är 4 mm kan du också köpa en ny uppsättning däck direkt. Säkerheten påverkas kraftigt när du går under 4 mm. Du är mer sannolikt att ha vattenplaning när det är nära, vilket är förlust av kontroll över ditt fordon, vilket kan vara mycket farligt. Din bromssträcka ökar, vilket gör olyckor mer troliga och du kan lättare sladda när du svänger, eftersom greppet inte är så bra.

Ingen av oss vill bryta mot lagen, så det är viktigt att följa reglerna. Också om du är i en olycka och du har sommardäck när du behöver vinterdäck, kan du också ha några problem med din försäkring.

För mer information om lagstadgade regler och byte av däck, besök: vianor.se