Vänta inte för länge med att byta vinterdäck

När du byter däck mellan årstiderna är det inte det enklaste beslutet och det är mer kritiskt när du byter från vinterdäck till sommardäck. Det är alltid säkrare att vinterdäcken monteras lite för tidigt innan vintern kommer än att ha redan monterat sommardäcken för tidigt under våren och vintervädret återvänder. Det är inte säkert att köra med sommardäck när du har vinterförhållanden. Det är mycket värre än de flesta tror eftersom gummit i sommardäcken blir riktigt svårt under nollgrader och förlorar i stort sett hela greppet. Detta är även utan några hala ytor som snö och is. Att ha vinterdäck på under sommarförhållanden är mycket säkrare, men ändå inte optimalt. Däckslitaget ökar, så du bör alltid byta från vinterdäck till sommardäck.

Det är inte lätt att byta dilemma när du inte vet hur vädret kommer att bli. Om du har dubbla däck på din bil är det lättare, eftersom lagen reglerar det att du måste byta till måndag efter påsk, såvida inte vinterförhållandena råder fortfarande. Så här har du mindre flexibilitet. Så du kan väl planera ett däck ändras tidigt för ett av dessa datum. Om du bor i södra delen kanske du kan schemalägga det för början av april och om du bor i norra delar kan du ta mer mot slutet av april. Jag skulle också säga att det också beror lite på hur beroende du är på din bil. Om du absolut behöver bilen varje dag väntar du så länge du kan, för att vara säker på att du har vinterdäck om det finns snö vintervädret tillbaka. Om du kan hantera utan bil i några dagar, kan du byta tidigt och bara inte använda bilen om du har vinterförhållanden.

Jag brukar rekommendera att en däckverkstad gör förändringen för dig och om du använder sitt däckhotell, så kan du bara köra när du har tid eller använd deras exklusiva bokningssystem för däckhotellanvändare.

För mer information om däckbyte, besök: vianor.se