Drar din bil för mycket bränsle?

Bränsleförbrukningen hos en bil kan bero på flera faktorer. De flesta tror att det är en bil och motorns storlek som bestämmer bränsleförbrukningen, men det är bara en del av det eller bara sant i mycket idealiska situationer. Faktorer som däcken har en betydande roll i bränsleförbrukningen; även däcktrycket kommer att påverka det. Hur mycket last eller passagerare du bär i bilen när du kör kommer att påverka det.

Billiga däck tenderar att vara av en sämre kvalitet än högkvalitativa, som spenderar mycket pengar på forskning och utveckling för att kontinuerligt förbättra däckens egenskaper för bättre körkomfort och säkerhet. Nackdelen är att de nästan alltid har ett högre rullmotstånd, så att de inte bara sliter ut snabbare än däck av god kvalitet, men det höga rullmotståndet gör dem också dra mer bränsle. Så detta kan vara en orsak till att din bil förbrukar mer bränsle än vad som förväntas. När du köper nya däck, kommer EU-däckmärkning att indikera rullmotstånd på däcken, så att det är lätt att jämföra.

En av de vanligaste orsakerna till högre än förväntade bränslekostnader är lågt däcktryck. Underfyllda däck har också högre rullmotstånd. På samma sätt som billiga däck slits ut snabbare, på liknande sätt har du bra däck som inte är ordentligt fyllda. Däcken slits ut snabbare och din bil kommer att förbruka mer bränsle.

Det bästa sättet är att alltid vara säker på att du köper en mycket bränsleeffektiv bil. Kontrollera sedan att du inte bär onödig vikt i bilen. Att lämna väldigt tunga föremål i bagaget som inte behövs bör undvikas. Se sedan till att dina däck är av god kvalitet och med lågt rullande motstånd. Använd EU-däckmärkning för att vägleda dig när du köper nya däck. Kör smidigt och motorvägskörning jämfört med stadskörning är också fördelaktigt för låg bränsleförbrukning.

Slutligen har du hastighet. Vid höga hastigheter tenderar du att konsumera mer bränsle, så försök hålla din fart på normal fartnivå. Accelerera inte för snabbt, eftersom smidig körning är nyckeln till bränsleeffektiv körning. Om din bil fortfarande förbrukar för mycket bränsle kan det vara värt att kontrollera motorn.

För mer information om däck med låg rullmotstånd, besök: https://vianor.se/