Varför är däcktrycket så viktigt?

Oavsett vilket fordon du kör, kommer lufttrycket på dina däck alltid att vara viktigt. Däcken är gjorda för ett specifikt däcktryck, så att däckets profil när den rör marken har den avsedda profilen. Ett ofyllt däck blir för mjukt och sidoväggarna kommer att bukta, värmeuppbyggnaden ökar när du kör, eftersom rullmotstånd ökar. Förutom att du inte får de korrekta egenskaperna från däcket när det gäller kontroll och stabilitet, kommer däcken också att slitas ut snabbare och dina bränslekostnader kommer öka.

Om du har överfyllda däck, kommer inte den rätta ytan av däcken att vara i kontakt med väglaget enligt vad som var tänkt. Du kommer därmed att slita ut mitten snabbare och du kommer att ha mindre dragkraft vilket gör att ditt bromsavstånd ökar och din säkerhet minskar. Ditt däck kommer att slita ut snabbare än vad som är tänkt.

Värme har stor inverkan på däckens tryck. När värmen ökar så ökar också trycket. När du kör, kommer dina däck normalt att värmas upp på grund av friktion. Däcktrycket ska optimalt mätas när däcken är kalla. Om du mäter det efter kört långa avstånd, kommer ditt däck att bli varmt och du måste justera trycket lite från det rekommenderade trycket som anges i användarmanualen.

När temperaturen sjunker från sommaren till hösten kommer däcktrycket också att minska och du behöver lägga mer luft i dina däck. Det är viktigt att regelbundet kontrollera däcktrycket och inte bara anta att det alltid kommer att vara bra. Dina ventiler kan läcka, speciellt om du saknar någon ventilhatt på några av däcken. Så det är värt att kolla in det, om inte varje gång du går till bensinstationen, då minst var 2-4 veckor. Även när du sätter på sommardäck efter att ha vinterdäck och däcken har förvarats, bör trycket alltid kontrolleras, helst innan du monterar dem på fordonet, om du inte har möjlighet att fylla upp dem strax efter att däcken har monterats.

För att säkerställa att din körsäkerhet är optimal och att du inte slösar pengar på bränsle eller måste köpa nya däck för tidigt på grund av överdriven slitage orsakad av fel däcktryck, kontrollera sedan trycket regelbundet.

För mer information om korrekt däckvård, besök: https://vianor.se/