Tänk På Vattenplaning När Du Köper Nya Sommardäck

När du köper nya sommardäck är det viktigt att överväga hur bra de kan uppföra sig när det är vått och regnigt. När det är torrt och soligt är det ganska lätt att köra, men när du har åskväder eller tungt sommarregn kan det vara ganska farligt att köra. En stor del av olyckor är väderrelaterade och för sommaren beror det främst på vattenplanering. Att välja ett högkvalitativt däck är en bra start, men vissa är mer fokuserade på att fungera bra i våta förhållanden och för att förhindra att vattenplaning uppstår. Vattenplaning sker när däcket förlorar kontakt med vägen, eftersom det inte kan trycka bort vattnet som ligger ovanpå vägen. När däcket förlorar kontakt med vägen, kommer du att förlora kontroll över fordonet eftersom du bara är i kontakt med vattenskiktet.

Det har varit flera innovationer som syftar till att förbättra däcken för att förhindra vattenplanering. Däck som har implementerat dem i mönstret i slitbanans visar bättre prestanda, eftersom de kan skjuta bort mer vatten från ytan. Ju mer vatten de kan ta bort och ju snabbare de kan göra det desto bättre kommer de att vara för att förhindra det. Däcken som har alla uppfinningar är betydligt bättre än ett normalt däck för att förhindra vattenplanering, så för din egen säkerhet, överväga dessa däck när du köper nya.

De mer slitna däcken är desto mindre mönsterdjup de kommer att ha. Om mönsterdjupet minskar så minskar också volymen där spåren kan trycka undan vatten från ytan. Så du är mer sannolikt att ha en vattenplaning med slitna däck än med nya däck. Så snart ditt mönsterdjup går under 4 mm är det dags att byta till nya däck. Din bromssträcka förlängs också med slitna däck, så du är mer benägen att vara i en olycka med slitna däck än med nya däck.

Billiga däck tenderar att ha högre rullmotstånd, vilket är värt att överväga när du köper nya däck, eftersom ett högt rullmotstånd bidrar till högre bränslekostnader. Du brukar också ha högre grad av däckslitage, så att du måste köpa nya däck tidigare än du skulle om du köper högkvalitativa däck. Båda dessa faktorer kan snabbt göra billiga däck till att bli dyrare än däck av hög kvalitet.

För fler tips om sommardäck, besök: vianor.se