Däckslitaget Är Normalt, Men Se Till Att Det Inte Är Överdrivet

Däck slits med tid, vilket är normalt, i likhet många delar i ett fordon. Saken är att det är kontrollerat slitage, beräknat att slitas ut över tiden. Detta är anledningen till att service på bilar är viktig. Under planerad service byts vissa delar utifrån hur långt du har kört med den. Även motorns olja och bromsoljor behöver bytas. Stötdämpare är också delar som behöver bytas ut när de slits ut. Eftersom du har 4 av dem på ett fordon måste du kontrollera om de är okej, eller om de behöver bytas ut.

Dåliga stötdämpare som slits ut påverkar bilens prestanda. En bil med dåliga stötdämpare kommer att vara mindre säker att köra med och körkomforten kommer att påverkas. Stötdämparna ska kunna absorbera stötar från vägen orsakad av hål eller stötar för att säkerställa en jämn och bekväm körupplevelse. Dämparna pressar också däcket mot vägytan. Detta tryck gör att däckytan blir fyrkantig mot vägen. Detta ger bättre dragkraft mellan vägytan och däckytan för att säkerställa ett bra grepp. Dåliga dämpare måste bytas ut så snart de slits ut för att förhindra lägre grepp. Gripet påverkar bromsavståndet och ett minskat bromsavstånd ökar risken för olycka.

När dämparna slits du kommer att upptäcka från bilens beteende, där bilen kommer att svaja och gunga mer när man stöter på ojämnheter. Du kan se att oljeläckage på marken kommer från platsen för stötarna, vilket ligger ovanför däcken. Om du upptäcker oljeläckage, kör sedan förbi din bensinstation och boka en stund för att de ska byta stötdämpare.

För däckslitage måste du kontrollera däckens slitbanans djupdjup. Däcken börjar med ett mönsterdjup på 8 mm och när de har bäras ner till hälften, dvs 4 mm är det dags att byta däck, eftersom du kommer att börja förlora viktiga egenskaper. Däcken blir sämre när mönsterdjupet går under 4 mm, så ditt bromsavstånd ökar också här. Risken för vattenplanering ökar också, var därför säker och byt däck när de slits ut.

För mer information om däckslitage, besök: https://vianor.se/