Om du inte har bytt till vinterdäck och vaknar till snö

Det här kan vara situationen som du har fruktat, eftersom du har skjutit upp ditt byte av däck. Saken är att du borde ha bytt mycket tidigare till vinterdäck. Nu är du i en situation att du har sommardäck på din bil och de är inte säkra att köra med på snö. Det rekommenderas definitivt inte att prova, inte ens på kort avstånd. Så om du inte kan byta till vinterdäck innan du åker ut, bör du lämna bilen bakom.

Sommardäcken du har på din bil har väldigt liten möjlighet att skapa det nödvändiga grepp som du behöver när du kör på snö. Både fakta om att de har fel gummiblandning och slitbanemönster för att hantera vinterförhållanden gör det mycket olämpligt att köra på snö. Eftersom sommardäck blir hårda vid låga temperaturer är de inte lämpliga för körning och vinterdäck överträffar sommardäck vid temperaturer under noll grader. Så det finns faktiskt ingen anledning att vänta så länge som snön redan anländer innan du byter, du borde redan ha gjort däckbyte eftersom temperaturen närmar sig noll grader.

Om detta var riktigt tidigt snöfall, vilket kan hända, kommer det förmodligen inte stanna kvar länge. Så försök att undvika körning tills vädret är tillbaka till varmare temperaturer och ingen snö. När detta inträffar, försök omedelbart få däcken att bytas till vinterdäck, så att du kan köra säkert. Vinterdäck finns i två olika alternativ, dubbdäcken och dubbfria däcken. Båda dessa har inbyggda designelement för att öka dragkraften så att du får ett bra grepp. De gängade däcken har metalldubbar som ger dig ett utmärkt grepp om is och ett slitbanemönster, vilket gör att de kan prestera utmärkt på snö och under slaskiga förhållanden.

Innan du tar på vinterdäcken på din bil, se till att de är i gott skick och att slitbanans mönsterdjup är över 4 mm. Du bör också kontrollera däcktrycket så att det inte är för lågt. Bäst är att ha en däckverkstad som gör däckbytet åt dig, så att de också kan försäkra sig om att hjulen är balanserade.

För mer information om bra vinterdäck att byta till, besök: https://vianor.se/