Vinterdäck är det bästa valet vid låga temperaturer

Vinterdäck är de bästa däcken du kan ha på din bil när temperaturen sjunker under noll grader, det är därför det är viktigt att du byter till vinterdäck redan när temperaturen sjunker under noll och inte vänta på att snön kommer fram innan du planerar däckbyte. Människor försöker tidsinställa förändringen baserat på snö och kommer att kontrollera väderprognoserna för att försöka se när snön kommer. Detta är inte det enklaste att göra, eftersom vi vet att väderprognoserna inte är de mest pålitliga prognoserna, så det är mycket lättare att schemalägga förändringen baserat på temperaturen. Du kan enkelt se när temperaturen börjar krypa ner mot noll och sedan kan du boka tid på däckstationen.

Om du har dubbdäck eller dubbfria däck kommer inte att spela så mycket, förutom att om du planerar att montera dubbdäck, måste du kontrollera att dubbdäcken kan monteras lagligt innan du bokar tid. För de dubbfria däcken finns inga datumbegränsningar. Däck är dock tillåtna, om du har vinterförhållanden, även utanför det reglerade datumintervallet.

Den främsta orsaken till att vinterdäcken är bättre vid låga temperaturer baseras på att den använda gummiblandningen kommer att förbli mjuk även vid låga temperaturer för att ge bättre dragkraft, medan ett sommardäck blir hårt och inte kan ge samma dragkraft som ett mjukt däck och bör därför inte användas. När snön anländer saknar dina sommardäck de mekaniska elementen i slitbanan som kan ge dragkraft, så därför är det farligt att försöka köra med sommardäck när du har snö och redan vid låga temperaturer är de bättre.

Se till att dina vinterdäck är i gott skick och att de har ett tillräckligt mönsterdjup och om du har dubbdäck, bör du kontrollera skruven för att se om du har en tillräcklig mängd kvar. Om du är osäker på däckens skick och gör ditt eget däckbyte, kan det vara värt att köra till din däckverkstad och låta dem kontrollera dem för att se till att de är i tillräckligt bra skick för säker körning, så att du inte äventyra din och andras säkerhet när du kör.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/