Vinterdäck gjorda för säkerhet

Vinterdäck är de däck som ska användas av bilar som kör under vinterförhållanden. De är gjorda för att säkerställa att du kan köra säkert under de förhållanden som finns under vintersäsongen. Detta inkluderar snö, is och slask, men också torra kalla asfalterade vägar. Detta är vad som krävs för att se till att din säkerhet inte äventyras under körning under vintersäsongen.

Det är viktigt att du byter däck innan vintern anländer och inte försöker vänta på snön. Vinterdäck är redan överlägsna sommardäck under noll grader, så du behöver inte vänta. Så snart temperaturen sjunker nära noll kan du boka tid för däckbyte.

Medan du byter däck är det bra att se till att sommardäcken som tas av är korrekt kontrollerade för att se i vilket skick de är i och om de kan pågå en ny säsong eller om de måste bytas innan nästa däckbyte. Dessutom måste vinterdäcken kontrolleras innan de monteras. De bör också vara balanserade för att säkerställa att de inte har sidokrafter som kan minska körupplevelsen och orsaka ojämnt slitage på däcken. Slitbanans mönsterdjup bör vara över 4 mm för att fortfarande kunna användas, om de är under måste de bytas till nya däck.

Däck måste också roteras mellan säsongerna, så det är viktigt att däcken är ordentligt märkta så att slitaget jämnas ut mellan säsongerna. Detta är så att du kan använda däcken längre och sedan byta däcken samtidigt så att du kan ha samma grepp på alla positioner. Skillnader kan göra att bilen över eller under styrning.

Du har både dubbdäck och dubbfria däck att välja mellan, där dubbdäcken ger bästa säkerhet särskilt på is, eftersom de kan ge överlägset grepp. Det betyder inte nödvändigtvis att de är de bästa däcken för dig. Om du planerar att köra utomlands kan du få problem med dubbdäck, eftersom de inte är tillåtna i t.ex. Tyskland, vilket kan orsaka vissa problem. Eftersom de dubbfria däcken för närvarande ger nästan samma säkerhet, kan du vara bättre på dem.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/